Veel mensen zullen de afgelopen tijd een project van het waterschap zijn tegengekomen: de aanleg van natuurvriendelijke oevers bij De Kromme Rijn gebeurt in opdracht van het waterschap. Wat zijn die natuurvriendelijke oevers eigenlijk, en waarom zijn ze 'natuurvriendelijk'? En kun je ook zwemmen in de Kromme Rijn? Onder andere op deze vragen zal Els Otterman tijdens het college ingaan. Daarnaast gaat ze in op de dilemma’s waar een waterschap voor staat. Waarover beslist het waterschapsbestuur eigenlijk? En waarom zijn er waterschappen? Ook zal ze iets vertellen over de effecten van klimaatverandering en hoe we zelf kunnen bijdragen aan goed waterbeheer.
Els Otterman woont met haar gezin in Bunnik en werkt als zelfstandig adviseur op het gebied van omgevingsmanagement, ruimtelijke ordening en water. Dat doet ze onder meer voor Bureau Stroming, een adviesbureau voor natuur en landschapsontwikkeling en voor de Verenigde Naties in Genève. Els is een geograaf met een hart voor water. “Waterveiligheid is cruciaal voor Nederland. Iedereen heeft er mee te maken. Waterschappen moeten zoeken naar maatregelen die recht doen aan natuur en landschap, maar ook aan de belangen van boeren, stadsbewoners en recreanten.”
Kortom, waterbeheer is boeiend én het raakt iedereen. Om meer mensen hierin een inkijkje te geven organiseert GroenLinks Bunnik dit college.
Op 18 maart zijn de verkiezingen voor het waterschap. GroenLinks steunt, net als D66, de partij Water Natuurlijk. Els Otterman is namens Water Natuurlijk kandidaat voor het waterschapsbestuur van De Stichtse Rijnlanden. Ze staat op een verkiesbare plek.
(foto door Remke Spijkers)