In december koos Provinciale Staten voor de aanleg van het zogenaamde Rijsbruggerwegtracé, dwars door het recreatie- en groengebied tussen Houten en Bunnik. Voor GroenLinks is dat een brug te ver. Het is verstandig nu niet te kiezen voor nog meer wegen door kwetsbaar groen, zeker niet als er alternatieven zijn.
Uit de Milieu Effect Rapportage (MER) blijkt duidelijk dat het opwaarderen van bestaande aansluitingen op de snelweg voldoende effect heeft om het probleem op de wegen rond Houten de komende jaren het hoofd te bieden. De capaciteit van de A27 en de A2 wordt vergroot en de Ring Utrecht wordt drastisch aangepast. GroenLinks wil eerst de effecten van deze ingrepen afwachten in plaats van overhaast in te stemmen met de zoveelste nieuwe weg.
Gedeputeerde Van Lunteren sprak op 17 november nog met grote woorden: ,,De onderbouwing voor onze keuze is hiermee keihard. Als de Staten deze keuze bekrachtigen, zijn we weer een stap dichterbij de schop in de grond." Sinds de commissievergadering van 29 november weten we inmiddels dat de voordelen van het Rijsbruggerwegtracé helemaal niet zo scherp liggen als door de Gedeputeerde werd verondersteld. Sterker nog, deze variant komt uit de MER zelfs op verkeerskundig gebied niet als beste uit te bus.
GroenLinks pleit er dan ook voor eerst te kiezen voor het opwaarderen van ‘De Staart’, de huidige aansluiting van Houten op de A27. Het gaat hier om een vrij eenvoudige ingreep die juist op korte termijn als afdoende wordt gezien. GroenLinks lijkt het verstandig om een definitieve keuze voor een tracé vooralsnog open te laten. Dit voorkomt in ieder geval 5 jaar onnodige doorsnijdingen en scheelt een boel geld in tijden van bezuinigingen.
GroenLinks provincie Utrecht volgt de ontwikkelingen op de voet. Dit artikel verscheen eerder op de site van GroenLinks provincie Utrecht.`
Op de foto GroenLinks samen met honderden inwoners van Bunnik in actie voor behoud van Amelisweerd.